codzienność

czwartek, 17 stycznia 2013

marokański tażin z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami


W marokańskiej kuchni istnieje wiele sposobów na przygotowanie tagine, każda rodzina na swoją rodzinną recepturę. Ten przepis łączy w sobie zielone oliwki i kiszone cytryny, które doskonale pasują do kurczak. Kurczaka marynuje się przez noc w specjalnej paście zwanej chermoula, zrobionej z czosnku, cebuli, kolendry, soku z cytryny, imbiru, cynamonu, kurkumy i szczypty szafranu z dodatkiem masła i oliwy. Dodatkowo smak kurczaka podkreśla bardzo aromatyczna mieszanka przypraw ras el hanout. Tak przygotowany kurczak jest delikatny i miękki, doskonale smakuje podany na gorąco w towarzystwie ryżu, kuskusu lub pieczywa. Przepis na marokański tażin z kurczakiem, oliwkami i kiszonymi cytrynami pochodzi stąd.

4 udka z kurczaka
4 ząbki czosnku
1 cebula
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka klarowanego masła
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki szafranu
2 łyżeczki przyprawy ras el hanout
1 kiszona cytryna
1 szklanka zielonych oliwek
sól
pieprz 
oliwa
natka pietruszki 

kolendra

Umyte i osuszone udka kurczaka podzielić na dwie części. W misce przygotować marynatę zwaną chermoula, mieszając posiekane ząbki czosnek i drobno posiekaną cebulę, sok z cytryny, posiekany pęczek kolendry z masłem, imbirem, cynamonem, kurkumą, szafranem, pieprzem i chlustem oliwy. Części kurczaka dobrze natrzeć marynatą, włożyć do naczynia, przykryć folią spożywczą i pozostawić na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnego dnia na rozgrzanej oliwie smażyć kawałki kurczaka z marynatą, tak aby się delikatnie zezłociły. Dodać przyprawę ras el hanout i jeszcze chwilę smażyć. Następnie kurczaka zalać gorącą wodą, poniżej objętości mięsa i dusić pod przykryciem około godziny. W połowie czasu duszenia dodać skórkę z kiszonej cytryny pokrojoną na kawałki, a 10 minut przed końcem dodać do potrawy oliwki i wymieszać. Po ugotowaniu sos powinien być lekko gęsty i kremowy, kurczak zaś delikatny i mięso powinno lekko odchodzić od kości. Podawać posypane natką pietruszki.

15 komentarzy:

  1. Ale smacznie to wygląda! Oliwki muszą fajnie podkreślać smak.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smacznie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie dania :) widac, ze danie bardzo aromatyczne - takie lubie!

    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WYGLĄDA FANTASTYCZNIE !!!!!!!!!!!
    Normalnie już czujemy, nosami wyobraźni, jak pięknie paaaaachnie :):)
    Pozdrówki!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale masz ładne taginowe naczynko:) Pięknie się prezentuje w nim potrawa!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam!
    Chętnie spróbowałabym Twojej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę,że korzystałyśmy z tego samego źródła przy robieniu tażinu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał! kiszone cytryny! Tagine wygląda pięknie :) Jedna z tych potraw, które w końcu trzeba kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda świetnie :) muszę jednak przyznać, że mnie kiszone cytryny smakują trochę jak zanurzone w cytrynowym Ludwiku :)) pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam tagine!
    Z kurczakiem jeszcze nie robiłam,ale widać,że warto.
    Pyszny widok!

    OdpowiedzUsuń
  11. o kiszonych cytrynach już kiedyś słyszałam, bardzo mnie ciekawi danie z nimi:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam tagine! Marzy mi się naczynie...
    Zachwyciłaś mnie!
    POzdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kamila, jest moją mistrzynią! takie potrawy to wprost jem oczami!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smacznie! Ale gdzie dostać takie cytrynki?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect