wtorek, 15 stycznia 2013

ras el hanout


Ras el hanout według źródła to mieszanka przypraw popularna w Afryce Północnej, szczególnie w Maroku. Ras el hanout (po arabsku rarytas, specjalność) jest mieszanką najlepszych przypraw, jakie sprzedawca oferuje w swoim sklepie. Mieszanka różni się w zależności od sprzedawcy i stanowi kombinację od 10 do 100 przypraw, więc ma różny smak i aromat. W skład mieszanki wchodzą zioła, suszone kwiaty, anyż, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kwiat muszkatołowy, chili, kardamon, czarnuszka, galangal, kurkuma, kmin, kolendra, kłącze irysa i kilka rodzajów pieprzu. Czasem domieszką bywa także halucynogenna beladonna i sproszkowana hiszpańska mucha, czy też nasiona jesionu. Ras el hanout dodaje się do ryżu, kaszy kuskus, do potraw jednogarnkowych, w tym sztandarowego marokańskiego gulaszu tajine.

 

Ras el hanout jest niesłychanie aromatyczna i ma bardzo ciekawy smak. Warto przygotować taką mieszankę bo doskonale sprawdzi się w kuchni.


1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżeczka różowego pieprzu
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżeczka chilli w płatkach
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka imbiru  
1  łyżeczka ziela angielskiego 
1 łyżeczka sumaku
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka kwiatu muszkatołowca
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka kwiatów lawendy
1 łyżeczka płatków róży
1 łyżeczka granulowanego czosnku
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki szafranu
1 łyżeczka anyżu
1 łyżeczka suszonej cebuli
1 łyżeczka soli 


Wszystkie przyprawy zmielić i przechowywać w zamkniętym pojemniku.





21 komentarzy:

  1. Uwielbiam te przyprawe. Sama jej nie robilam, na razie uzywam kupna :) Przepis zapisalam na przyszlosc :))

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka, taka domowa ma więcej aromatów i uspokaja :)

      Usuń
  2. ale aromatycznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie to zawsze ciekawostki! :))
    Większość tych przepraw w domu mam, więc... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, dziękuję. A mieszanie polecam, fajna sprawa :)

      Usuń
  4. Ale aromatyczne zdjęcia!
    Bardzo lubię mieszać przyprawy w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja się wtedy czuję jak czarodziejka, zielarka, a to całkiem przyjemne :)

      Usuń
  5. Ale bogata przyprawa! :) takie domowej roboty sa najlepsze!

    Piekne zdjecia! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, ma ten plus, że się wie co tam jest, czysta przyjemność takie mieszanie :)

      Usuń
  6. ależ ona musi mieć aromat!
    swoją drogą przepiękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, pachnie cały dom :)

      Usuń
  7. Wow, ależ ona ma składników! Coś niesamowitego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, polecam, to skarb w kuchni :)

      Usuń
  8. piękne zdjęcia! od razu widać jak cudownie aromatyczna jest ta mieszanka!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, mieszanie jej to była czysta przyjemność :)

      Usuń
  9. Musi być cudowna!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ten aromat rozchodzący się po domu, bezcenne :)

      Usuń
  10. Ach Kamila, te platki rozy robia na mnie najwieksze wrazenie :) Pamietam ze zawsze mnei zastanawialy paczki roz na bliskowschodnich rynkach i stwierdzenia sprzedawcow "do przypraw", mnie zawsze kupislo "do herbaty" :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, zazdroszczę tych pobytów, aromatów. A płatki do herbaty świetnie pasują, ja prawie wszędzie bym je dawała, chyba jestem od nich uzależniona :)

      Usuń
  11. WOW jaka mieszanka, brzmi bardzo aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect