sobota, 5 stycznia 2013

ciasto imbirowe


Pyszne, bardzo mocno rozgrzewające ciasto z dużą ilością imbiru. Ciasto imbirowe jest szybkie do przygotowania, bardzo miękkie i ma piernikowy posmak. Przepis na ciasto imbirowe z przepisu Sary Lewis z książki "200 Cakes and Bakes".
 

150 g masła
150 g golden syropu
150 g melasy
300 g mąki orkiszowej razowej
4 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody  
2 jajka
4 łyżki mleka
2 łyżki dżemu z moreli
125 g kandyzowanych owoców

W garnku umieścić masło, golden syropu i melasę, podgrzać, wymieszać, aż do rozpuszczenia się masła. Zdjąć z palnika i przestudzić. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Stopniowo wlewać masło z syropem i melasą, wbić jajka, dodać mleko i całość zmiksować. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Gotowe ciasto posmarować dżemem i udekorować pokrojonymi owocami.

14 komentarzy:

  1. jakie piękne choineczki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne, uroczy pomysł na podanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj te choinki są prześliczne( gdzie Kamilka kupiłaś te formy?)
    a i smaki jak najbardziej moje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję za miłe słowa, a foremki kupiłam w sklepie internetowym - wypiekarnia. pl Pozdrawiam

      Usuń
  4. imbir do tego wszystkiego ma właściwości antybakteryjne, więc to po prostu zdrowe ciasto ;) rozgrzewa i imbir i cynamon i ten zapach piernikowy, aż żałuję że u mnie nie ma śniegu. chociaż na Twoim blogu prószy, to sobie popatrzę :)
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. kathie1/05/2013

    Prezentuje się pięknie :) Zamienię tylko masło na olej rzepakowy (olej obniża poziom cholesterolu) i robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie masz fajne foremki :) A ciasto na pewno pyszne, jak z imbirem to kawałeczek biorę w ciemno.

    OdpowiedzUsuń
  7. to cisto musi być pyszne, bo wygląda jak milon dolarów, a to raczej, w przypadku ciast, idzie w parze :)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto idealne na zimę z tym rozgrzewającym imbirem:))) miłego wieczoru!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale cudowne są te ciacha! Wspaniałe choinkowe formy. Bardzo mi się podobają.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. idealne - wyrośnięte, równiutkie. no i muszę pachnieć obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto imbirowe to idealny pomysł na to, żeby jeszcze przez chwilę przypomnieć sobie atmosferę świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam, a u Ciebie jak zwykle pysznie :) rzadko teraz tu zaglądam, mam trochę ograniczony dostęp i do blogowania i do gotowania :) ale jeszcze trochę i powrócę tu raczej na dobre :) bardzo Ci dziękuję za życzenia noworoczne, Tobie również życzę Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, przede wszystkim zdrowia oraz spełnienia marzeń, Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Aromatyczne i pyszne, niech święta trwają cały rok :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect