czwartek, 3 stycznia 2013

ciastka czekoladowe z cynamonem, goździkami i cytryną


Bredle według źródła są to herbatniki lub małe ciastka tradycyjnie pieczone w Alzacji szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. To słodycze w niesamowicie różnych smakach z orzechami, kokosem czy też czekoladą, w różnych kolorach i kształtach. Ciastka te są słodkie, smaczne i ponadczasowe, mogą mieć aromat cynamonu, pomarańczy, anyżu, gałki muszkatołowej czy goździków. Bredle piecze się, by podzielić się nimi z rodziną i przyjaciółmi lub zawiesić na choince. 


Przepis na pyszne ciastka czekoladowe z cynamonem, goździkami i cytryną pochodzi od Agnieszki. Ciastka kształtuje się w foremce niedźwiedzia łapa i pozostawia na noc do osuszenia, by podczas pieczenia zachowały kształt. Ciastka po upieczeniu są mięciutkie, później wierzch twardnieje i robi się chrupiący, a środek pozostaje miękki.

250 g migdałów
225 g cukru pudru
125 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 łyżka kakao
3 białka
skórka z 1/2 cytryny
sól

Migdały zmielić w malakserze z dodatkiem 25 gram cukru, dodać czekoladę połamaną w kostkę i ponownie zmielić, dodać cynamon, goździki i kakao i jeszcze zrobić kilka pulsów malakserem do połączenia się składników. Białka lekko ubić ze szczyptą soli i dodawać stopniowo resztę cukru ubijając na sztywną bezę. Dodać do bezy zmiksowane migdały z czekoladą, startą skórkę z cytryny i ostrożnie wymieszać szpatułką. Blat wysypać cukrem pudrem. Nabierać łyżką ilość ciasta, która z górką wypełni foremki i obtaczać je w cukrze pudrze formując kształt, który wypełni foremkę. Odciskać wzory w foremce i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wysuszenia na noc. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180º C i piec ciasteczka przez około 15 minut. Zostawić do wystudzenia na papierze do pieczenia, potem podważając nożem zdjąć z papieru.

20 komentarzy:

  1. Mniam - wyglądają cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne , smaczne ciasteczka. I pachnące wspaniałym cynamonem.
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie i muszą pysznie smakować! Ciągle czuć w powietrzu zimę. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis na ciasteczka. Cynamon, cytryna, czekolada, migdały......pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak łapki , wow śliczne , oj jakie kuszące
    Kamilka ,a foremki jakie masz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, mam takie dość podobne do łapek. Ciastka nie wyszły mi tak ładne jak u Agnieszki, ale myślę, że równie smaczne :) Miłego dnia!

      Usuń
  6. Cudownie popękane. Chętnie skuszę się na kilka tych maleństw:)

    OdpowiedzUsuń
  7. pieknie wyglądają:) słodko ci popękały!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniale wyglądają...i pełne aromatów...świetne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie,korzennie.
    Urocze ciasteczka!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Od razu widac, że są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kamila,
    a ja byłam przekonana, że masz takie świetne foremki w kształcie muszelki, a to sama robiłaś te wzory dzięki formie "łapa niedźwiedzia" :) Ale sądziłam, że trzeba je piec w foremce, a wystarczy je tylko odcisnąć. Wow! Naprawdę super!

    Serdecznie Cię pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  12. lubię takie połączenie faktur: chrupiąco-mięciutkie ciasteczka to dla mnie marzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne na poprawę humoru :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Boże jak one muszą pachnieć !!!!!!
    o smaku się nie wypowiadam, bo mnie wystarczyło by ich wąchanie :D

    pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasteczka wyglądają wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękne ciasteczka! Muszą być niezwykle aromatyczne!! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!

    OdpowiedzUsuń
  17. O, to zdaje się "misie łapki" :))) Bardzo lubie choć robie bez cynamonu, nie ma to jak świąteczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Co prawda tylko mogę sobie wyobrazic ten zapach... ale musiało byc w domu bajecznie - świątecznie od niego.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect