codzienność

wtorek, 22 września 2020

knedle serowe ze śliwkami i marcepanem


Knedle zrobione z ciasta na bazie twarogu śmietankowego ze śliwkami nadzianymi masą marcepanową, podane z palonym masłem, kwaśną śmietaną o cytrynowym aromacie i świeżo mielonym cynamonem, są przepyszne. Knedle serowe ze śliwkami i marcepanem, są doskonałe i mięciutkie, pięknie pachną i dobrze smakują, to idealny jesienny posiłek, który zasmakuje małym i dużym.
 
250 g twarogu śmietankowego
150 g mąki pszennej
1 jajko
sól
250 śliwek
50 g masy marcepanowej

Śliwki wypestkować i w miejsce pestki włożyć kulkę masy marcepanowej. Z twarogu, mąki, jajka i szczyty soli zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie śliwki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową.
 
50 g masła
cynamon
cukier
kwaśna śmietana
skórka z 1 cytryny

W rondelku podgrzać masło, kiedy zacznie się pienić, mieszać i smażyć do momentu, aż uzyska intensywny brązowy kolor. Knedle podawać z palonym masłem, kwaśną śmietaną, posypane cynamonem i cukrem oraz skórką startą z cytryny. 
 

1 komentarz:

  1. Uwielbiam kenedle z owocami.
    U mnie zawsze robiło się bez sera,ale może kiedyś spróbuję zrobić serowe.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect