Bardzo kruche i rozwarstwiające się rogaliki z ciasta z dodatkiem twarogu o waniliowym aromacie, nadziane konfiturą jeżynową są przepyszne. Serowe rogaliki z jeżynami i cukrem, które nieziemsko smakują, są proste i szybkie do przygotowania, gdyż ciasto nie wymaga wyrastania, wyrabiania ani chłodzenia.
250 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
120 g masła
250 g twarogu śmietankowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g konfitury jeżynowej
cukier
Z mąki, twarogu, cukrów, proszku do pieczenia oraz masła wyrobić gładkie ciasto. Ciasto podzielić na kilka części i kolejno rozwałkowywać je na osypanym mąką blacie na kształt koła o grubości kilku minimetrów. Koło podzielić na 8 trójkątów, na każdy u podstawy nałożyć porcję nadzienia i zwijać rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem. Rogaliki piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 20 minut, aż się lekko zrumienią.
Te twoje wypieki z owocami , to och i ach ,a tu i rogalik i jeżyna, adoptuj mnie Kamilka, adoptuj
OdpowiedzUsuńJeżyny, zwłaszcza leśne to smaki z dzieciństwa...A Twoje rogaliki bym zjadła w tri miga!
OdpowiedzUsuń