codzienność

poniedziałek, 14 września 2020

kifli


We wrześniowej piekarnia Amber króluje węgierski wypiek zaproponowany przez Małgosię. Kifli według źródła, to tradycyjna bułka drożdżowa, którą przed pieczeniem zwija się i formuje w półksiężyc. Ciasta w kształcie półksiężyca są uważane za najstarsze zachowane formy ciasta i uważa się, że reprezentują starożytną pogańską tradycję, obejmującą ofiary dla bogini księżyca Selene. W języku węgierskim kifli oznacza skręt lub półksiężyc. Legenda mówi, że pomysł na kifli pojawił się, gdy chrześcijanie bronili Budy przed Turkami. Na znak świętowania zwycięstwa miejscy piekarze zaczęli sprzedawać świeże bułki w kształcie półksiężyca. Inna historia głosi, że został wynaleziony w Wiedniu po oblężeniu miasta przez Turków osmańskich. Kifli jest zrobiony ze zwykłego ciasta przypominającego chleb i bardziej przypomina bułkę niż ciastko, jest cieńszy i dłuższy niż rogalik. Rogaliki według tradycji wypiekane są na Boże Narodzenie.

400 g mąki pszennej 
270 ml mleka
30 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g suchych drożdży

Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże, cukier i zostawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta w rulon i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę.

30 ml mleka
kminek
mak
sezam

Rogaliki posmarować mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów posmarować je mlekiem i posypać dodatkami. Piec w temperaturze 180° C przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 10 minut. Rogaliki studzić na kratce.


Kifli na blogach:

12 komentarzy:

  1. Piękne rogale!
    Wspaniały wypiek i taki prosty.
    Dziekuję za wrzesień z półksiężycem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Normalnie wzorcowe, oj tak , tak proste , a pełne smaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila wspaniałe :) Ogromnie cieszę się z Twojego udziału w wypiekaniu, rogaliki niezwykle udane :)Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wypieczone rogaliki i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wypieczone! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne Ci się upiekły, bardzo piękne. Taki prosty wypiek a tak smaczny bardzo

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamila, mistrzowskie! Udał nam się wrześniowy wypiek:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczne i bardzo apetycznie wypieczone. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne, zgrabne i smakowite z wyglądu są Twoje rogaliki. Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne! Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoje to prawdziwe półksiężyce. U mnie to prawie obarzanki wyszły.
    Dzięki za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect