We wrześniowej piekarnia Amber króluje węgierski wypiek zaproponowany przez Małgosię. Kifli według źródła, to tradycyjna bułka drożdżowa, którą przed pieczeniem zwija się i formuje w półksiężyc. Ciasta w kształcie półksiężyca są uważane za najstarsze zachowane formy ciasta i uważa się, że reprezentują starożytną pogańską tradycję, obejmującą ofiary dla bogini księżyca Selene. W języku węgierskim kifli oznacza skręt lub półksiężyc. Legenda mówi, że pomysł na kifli pojawił się, gdy chrześcijanie bronili Budy przed Turkami. Na znak świętowania zwycięstwa miejscy piekarze zaczęli sprzedawać świeże bułki w kształcie półksiężyca. Inna historia głosi, że został wynaleziony w Wiedniu po oblężeniu miasta przez Turków osmańskich. Kifli jest zrobiony ze zwykłego ciasta przypominającego chleb i bardziej przypomina bułkę niż ciastko, jest cieńszy i dłuższy niż rogalik. Rogaliki według tradycji wypiekane są na Boże Narodzenie.
400 g mąki pszennej
270 ml mleka
30 g masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
9 g suchych drożdży
Do dzieży robota wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać letnie mleko, wsypać drożdże, cukier i zostawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodać sól i schłodzone, rozpuszczone masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić je na 8 części i każdą część rozwałkować cieniutko w trójkąt. Zwinąć od podstawy trójkąta w rulon i odłożyć na wyłożoną pergaminem blachę.
30 ml mleka
kminek
mak
sezam
Rogaliki posmarować mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie znów posmarować je mlekiem i posypać dodatkami. Piec w temperaturze 180° C przez 10 minut, potem zwiększyć temperaturę do 200° C i piec kolejne 10 minut. Rogaliki studzić na kratce.
Kifli na blogach:
Piękne rogale!
OdpowiedzUsuńWspaniały wypiek i taki prosty.
Dziekuję za wrzesień z półksiężycem.
Normalnie wzorcowe, oj tak , tak proste , a pełne smaku
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKamila wspaniałe :) Ogromnie cieszę się z Twojego udziału w wypiekaniu, rogaliki niezwykle udane :)Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńSmakowicie wypieczone rogaliki i do kolejnego spotkania.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wypieczone! :)
OdpowiedzUsuńPiękne Ci się upiekły, bardzo piękne. Taki prosty wypiek a tak smaczny bardzo
OdpowiedzUsuńKamila, mistrzowskie! Udał nam się wrześniowy wypiek:-)
OdpowiedzUsuńŚliczne i bardzo apetycznie wypieczone. :)
OdpowiedzUsuńPiękne, zgrabne i smakowite z wyglądu są Twoje rogaliki. Dziękuję za "wspólne" pieczenie.Ala
OdpowiedzUsuńJakie ładne! Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńTwoje to prawdziwe półksiężyce. U mnie to prawie obarzanki wyszły.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pieczenie