Ucierane ciasto o cytrynowym aromacie jest puszyste, mięciutkie i doskonale smakuje upieczone z sezonowymi owcami, posypanymi perlistym cukrem. Cytrynowe ciasto z owocami, można szybko przygotować i jest lekkie i orzeźwiające.
260 g mąki pszennej
150 g cukru
10 g cukru z wanilią
150 g masła
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cytryna
4 figi
120 g jeżyn
150 g śliwek
30 g cukru perlistego
W misce utrzeć jajka z cukrami i solą na jasną, puszystą masę. Następnie dodać stopione i ostudzone masło, sok i skórkę startą z cytryny i ubić. Na samym końcu dodać do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć owoce, całość posypać cukrem perlistym. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.