Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością jajek, ze śliwkami, kruszonką i lukrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem drożdżowym z przepisu Jana Czernikowskiego doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec ciasto drożdżowe ze śliwkami na słoneczne podwieczorki.
600 g mąki pszennej
250 ml mleka
215 g cukru
10 g cukru z wanilią
30 g drożdży
3 jajka
5 żółtek
200 g masła
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczka soli
W misce do ciepłego mleka dodać drożdże, połowę ilość mąki, wszystko wymieszać, odstawić na kilka minut. W drugiej misce ubić masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać do masy po jednym jajku a następnie żółtka. Następnie wmieszać mąkę, sól oraz pozostałą mąkę. Dodać zaczynu i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w formie wyłożonej papierem do pieczenia.
200 g mąki pszennej
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
125 g masła
200 g śliwek
Do miski przesiać mąkę, dodać cukry, skórkę z cytryny i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na ciasto wyłożyć wypestkowane śliwki, a następnie rozsypać kruszonkę. Odstawić w ciepłe miejsce, na około 40 minut do czasu, aż ciasto podrośnie. Blachę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika, włączyć go, nagrzać piekarnik do 180° C. Piec ciasto około 50 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
Luksusowe te ciasto , piękne i smakowite
OdpowiedzUsuńChcę koniecznie!
OdpowiedzUsuńTo wspaniałe połączenie.