sobota, 25 marca 2017

pieczony pasternak


Pieczony pasternak ma chrupiąca skórkę i miękki, słodki środek. To zdrowe i bardzo aromatyczne warzywo, pieczone z oliwą i miodem, z dodatkiem rozmarynu i tymianku, jest pysznym dodatkiem do mięsnych lub rybnych dań.


400 g pasternaku
3 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
sól
pieprz


W naczyniu do zapiekania ułożyć pokrojony w słupki pasternak, skropić go oliwą, polać miodem, doprawić solą i pieprzem, posypać posiekanymi ziołami. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 30 minut, aż warzywa zmiękną i wierzch się zrumieni.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczone warzywa, a pasternak (i kalafior) szczególnie.
    Kamilka a do jakiś strączkowych kotletów tez by pasowało co? Np. z soczewicy?

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam!
    Mogę jeść sam, bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha!
    Podobnie jak Amber, mogę jeść bez dodatków.

    OdpowiedzUsuń
  4. A gdzie Ty pasternak kupujesz?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect