czwartek, 9 marca 2017

cytrynowa babka piaskowa


Cytrynowa babka piaskowa jest idealnie skomponowana, jest maślane, delikatnie wilgotna, mięciutka i rozpływa się w ustach. Ta szybka do przygotowania mocno cytrynowa babka zostało jeszcze wzbogacona o cytrynowy lukier i cytryny w waniliowym syropie. Babka została upieczona na podstawie przepisu z Kuchni Polskiej z 1975 roku.


4 jajka
200 g masła
200 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kwaśnej śmietany
60 g kandyzowanej skórki cytrynowej
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Do masy dodać śmietanę, sok z cytryny, skórki cytrynowej i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy.


1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka cukru pudru


Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki. W garnuszku wymieszać cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę i połączonymi składnikami polukrować ciasto.

3 komentarze:

  1. Fantastyczny widok w piątkowy poranek!
    Gdyby tak można było sięgnąć przez ekran...
    Mmmmmm....

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała babeczka, uwielbiam takie wypieki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect