środa, 22 marca 2017

babka chałwowa z pistacjami


Pyszna i bardzo prosta do pieczenia babka ucierana dla wielbicieli chałwy, na bazie chałwy pistacjowej i oleju pistacjowego z dodatkiem tych wspaniałych małych orzeszków. Babka jest słodka, puszysta i lekko wilgotna. Babka chałwowa z pistacjami jest dealna do popołudniowej kawy.

4 jajka
160 g cukru 
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml oleju z orzechów pistacjowych 
220 g chałwy pistacjowej
30 g pistacji
szczypta soli
cukier puder

W misce utrzeć jajka z cukrem i solą na puszystą masę. Do masy dodać pokruszoną chałwę i utrzeć, następnie olej i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz pistacje. Ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Kusisz. Fajny pomysł na Wielkanoc.

    OdpowiedzUsuń
  2. fantastyczna!
    Już czuję jej smak...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna. Ja jakoś nie mam ręki do wypieku babek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect