piątek, 3 marca 2017

babka rumowa z bakaliami


Babka rumowa z bakaliami jest idealna na każdy dzień roku do popołudniowej herbatki albo kawci. Babka jest delikatnie wilgotna, o wspaniałym rumowym aromacie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch. Babkę napakowaną bakaliami można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.


4 jajka
200 g masła
200 g cukru pudru
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
20 g rodzynek
20 g suszonej żurawiny
30 ml rumu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli


W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, do utartego masła dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Do masy dodać alkohol, bakalie i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz białką ubite z solą na pianę i delikatnie wmieszać do masy. 


1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
cukier puder

Masę wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Babkę ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki, podawać posypaną cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Fajna babka , z bogatym wnętrzem :)
    p.s tak jakoś świętami już powiało :"D

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam Cię za te babki.Kolejna piękna :-) Ja jakoś nie mam do nich ręki. Ciągle albo mi nie wyrasta albo przykleja się do silikonowej formy;-(

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo kusząca babka!
    I jakie dodatki, mmmmm....

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect