Przepyszne jesienne rydze połączone z gęsią wątróbką, która teraz smakuje najlepiej, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Gęsia wątróbka z rydzami, doprawionymi rozmarynem, to bardzo proste i eleganckie danie, a minimalna ilość składników pozwala zachować wspaniały smak.
300 g wątróbki gęsiej
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
3 łyżki mąki pszennej
sól
pieprz
olej do smażenia
Wątróbkę umyć, osuszyć i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i kolejno obsmażać z obu stron kawałki wątróbki, aż będą zrumienione. Odkładać do naczynia żaroodpornego, doprawić do smaku solą i pieprzem, naczynie przykryć pokrywką.
300 g rydzów
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 gałązki rozmarynu
sól
pieprz
Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni na rozgrzanym oleju i maśle zeszklić posiekaną cebulę oraz czosnek, następnie dodać grzyby i smażyć przez kilka minut, zredukować ilość płynów. Dodać posiekany rozmaryn, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wątróbkę podawać w towarzystwie sosu grzybowego.
Jakie pyszne połączenie. Przysiadam się do stołu.
OdpowiedzUsuń