codzienność

czwartek, 22 października 2020

spaghetti dyniowe z sosem mięsnym


Miąższ dyni makaronowej po obróbce termicznej może stać się bazą pysznego spaghetti. Takie dyniowe spaghetti jest zdrowe, pyszne i dobrze smakuje z podane z wyraźnymi w smaku dodatkami. Spaghetti dyniowe z sosem mięsny z dodatkiem pomidorów, marchewki, doprawione świeżymi ziołami, to świetne danie główne, bardzo proste do przygotowania.

1 dynia makaronowa
2 łyżki oliwy
500 g mielonej wieprzowiny
3 pomidory
1 marchewka
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
3 gałązki bazylii
2 gałązki oregano
2 gałązki tymianku
sól
pieprz

Dynię ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić ją do piernika rozgrzanego do 180° C, piec ją około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, dynię przeciąć na pół, usunąć pestki. Używając widelca wyjąć miąższ, który będzie przypominał makaron. Do miąższu dodać oliwę, sól, pieprz i delikatnie wymieszać. W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę smażyć, dodać do garnka mielone mięso i całość podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i pokrojone w kostkę pomidory, posiekane zioła, wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos gotować na wolnym ogniu około 25 minut. Spaghetti dyniowe podawać z sosem.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie:))właśnie kupiłam dynię ale na kluseczki i może jakieś ciasto.Muszę rozejrzeć się za dynią makaronową:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne! Wszystko z dynią jest zdrowe i smaczne.
    Teraz jesienią jest najlepsza.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect