Pierś kurczaka nadziewana mozzarellą podana na sałatce z dodatkiem jesiennych owoców, z grzankami, jest pyszna i bardzo pożywna. Taki zestaw to szybki, łatwy i smaczny codzienny posiłek.
2 piersi z kurczaka
250 g mozzarelli
1 jajko
40 g tartej bułki
sól
pieprz
1/4 bagietki
W każdej piersi kurczaka wyciąć kieszonkę, doprawić solą i pieprzem, w każdą włożyć kawałek mozzarelli. Następnie każdą z piersi obtoczyć w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Piersi ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Na blasze obok podpiec bagietkę podzieloną na części.
Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat, owoce podzielone na część oraz upieczoną pierś i bagietki.
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wlać sok, dodać sól i wymieszać, aż sól się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Całość polać winegretem.
Pierś jesienna, sezonowa.
OdpowiedzUsuńSmacznego!