codzienność

środa, 1 sierpnia 2012

pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i koperkiem


Mięso ryby pieczonych jest bardzo soczyste, delikatne i dobrze odchodzi od skórki. Ryba pieczona w piekarniku jest bardzo zdrowa, a czosnek, świeży koperek i masło dodane do pieczenia ryby sprawiają, że jest bardzo aromatyczna. Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym i koperkiem doskonale smakuje gdy się do niego poda bukiet warzyw z rumianą bułką tartą.

4 pstrągi
50 g masła
2 cytryny
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
koperek

Pstrągi oczyścić, opłukać i skropić skropić sokiem z cytryny, odstawić na chwilę. Następnie przyprawić dobrze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Do środka każdej ryby włożyć kawałek masła, pokrojony w plasterki ząbek czosnku i dużą gałązkę koperku. Tak przygotowane ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdej ryby ułożyć plasterki cytryny. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C, na około 20 minut, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.





27 komentarzy:

  1. Nigdy nie mogę się zdecydować do końca, ale pstrąg to chyba moja ulubiona ryba. A podany z masłem czosnkowym, mmm, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, ma coś w sobie, z masełkiem pycha!

      Usuń
  2. Apetyczna rybka, rybki mogłabym jeść codziennie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, a ja ciągle zbyt mało mam ich w jadłospisie. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pstrąg prezentuje się wspaniale, chętnie bym podkradła kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham ryby, a tak podanego pstrąga wciągnęłabym w ułamku sekundy! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow :) wyglada wspaniale :) pycha ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak slicznie podany- pewnie,ze od razu apetyt wzrasta !

    OdpowiedzUsuń
  7. Ha, normalnie czytasz mi w myślach:) Jutro chcę podjechać na stawy rybne i kupić świeże pstrągi:) Mniam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, szykuje się smaczny obiad :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Ach,jakże uwielbiam! :)
    Najchętniej w Zakopanem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, muszę kiedyś załapać się tam na taką rybkę :) Dziękuję za polecenie.

      Usuń
  9. Nie umiem jeść pstrąga, ile razy się zdecyduję-żałuję z powodu ość:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, do niedawna też miałam taki problem, teraz już jest dużo lepiej :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. właśnie robię takie rybki:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect