Popularne kruche ciasto w wersji ze śliwkami, bardzo proste i błyskawiczne do zrobienia. Kruchy spód przykryty warstwą owoców o aromacie cynamonu, bezą i kruszonką. Placek ze śliwkami i bezą upieczony na podstawie przepisu Pawła Małeckiego jest idealne na leniwy weekendowy jesienny podwieczorek.
800 g śliwek
20 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
W misce wymieszać wypestkowane śliwki, cukier i cynamon.
420 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
20 g cukru
20 g cukru z wanilią
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Posiekać razem mąkę, proszek, masło i cukry, dodać żółtka i szybko zagnieć spójne ciasto. Wyłożyć formę papierem do pieczenia, na dnie rozkruszyć 2/3 ciasta, całość ugnieść. Na warstwie ciasta równomiernie ułożyć śliwki.
6 białek
200 g cukru
szczypta soli
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie powoli ubijając dodawać cukier, ubijać, aż cukier się rozetrze. Tak ubitą bezę rozłożyć na warstwie śliwek. Na wierzch rozkruszyć jak kruszonkę pozostałe ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut.
Śliwki i powidła śliwkowe zostały stworzone do placków :) A taki z pianką ,ach , Kamilka można do Ciebie na kawałeczek :D
OdpowiedzUsuńPyszne jesienne ciasto. Z śliwkami uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto i podane w pięknych okolicznościach przyrody!
OdpowiedzUsuńSzkoda, że teraz pada...