Makaron z kurkami i cukinią, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Ulubiony makaron z pysznym sosem z kurek doprawionym winem, czosnkiem oraz tymiankiem, podany w towarzystwie podsmażonej żółtej cukinii to bardzo proste i eleganckie danie.
300 g kurek
2 ząbki czosnku
1 cebula
50 g masła
60 ml wytrawnego białego wina
140 ml śmietany
sól
pieprz
2 gałązki tymianku
Grzyby oczyścić. Na patelni roztopić masło, dodać posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka, chwilę smażyć. Następnie dodać grzyby i smażyć, aż będą miękkie, wlać wino i zredukować ilość płynów o połowę. Wlać śmietanę i doprowadzić do wrzenia, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz posiekanym tymiankiem.
250 g makaronu
1 żółta cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać pokrojoną w kostkę cukinię chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić. Makaron podawać w towarzystwie cukinii i sosu grzybowego.
Cóż za fajne i pyszne danie, a i sam makaron nietypowy!
OdpowiedzUsuńDanie wspaniale skomponowane!
OdpowiedzUsuńTen makaron bardzo lubię, nawet sama robiłam...
Smacznego.