Miękkie, puszyste, pszenne bułki kajzerki, z chrupiącą skórką. Przepis na chrupiące kajzerki, które pasują do słodkich i wytrawnych dodatków pochodzi z forum CinCin.
3 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
1 1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
Wszystkie składniki wymieszać w misce, wyrobić aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, zostawić aby odpoczęło na około 10 minut, potem jeszcze wyrobić przez chwilę, około 5 minut. Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrośnięcia na 60 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem części, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bułki naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 225° C na około 17 minut. Bułki ostudzić.
Śliczne te bułeczki. Nie ma jak domowa kajzerka!
OdpowiedzUsuńGosiu, nieporównywalna z innymi :) Pozdrawiam
UsuńDomowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńPorywam jedną....
Amber, tylko domowe :)
UsuńCzęstuj się, zapraszam!
upiekłam i potwierdzam:)są pyszne:)i wyszły!!!a robi się je bardzo łatwo:))super przepis-dziękuję:))
OdpowiedzUsuńBozenas, super bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam
Usuń