Ciasto ucierane z figami jest delikatne i bardzo maślane, pięknie pachnie, jest wilgotne, puszyste i długo zachowuje świeżość. Ciasto z tego przepisu jest pyszne i świetnie nadaję się do innych kwaśnych owoców.
200 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
2 jajka
100 g cukru
20 g cukru z wanilią
50 g śmietany
1 łyżeczka sody
2 jajka
szczypta soli
300 g fig
cukier puder
75 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
2 jajka
100 g cukru
20 g cukru z wanilią
50 g śmietany
1 łyżeczka sody
2 jajka
szczypta soli
300 g fig
cukier puder
W misce zmiksować masło z solą i cukrami na puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku, kolejne jajko dodawać, kiedy poprzednie całkowicie połączy się z masą. Do masy dodać śmietanę i utrzeć. Dodać mąki, sodę i zmiksować przez chwilę do połączenia składników. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu równomiernie ułożyć pokrojone na części figi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić i podawać posypane cukrem pudrem.
Jakie piękne !!! To się porobiło, w Polsce ciasto ucierane z świeżymi figami się piecze:D jeszcze niedawno marzyłam o świeżych figach a teraz robimy powidła i ciasta pieczemy :)
OdpowiedzUsuńAluś, fajnie nie? Uwielbiam figi :) Buziaki!
Usuńpyszności...
OdpowiedzUsuńEmma :) Pozdrawiam!
Usuń