Knedle zrobione z ciasta na bazie twarogu śmietankowego ze śliwkami z dodatkiem cukru, podane z tartą bułką zrumienioną na masełku są przepyszne. Twarogowe knedle ze śliwkami są doskonałe i mięciutkie, to idealny jesienny posiłek, który zasmakuje małym i dużym.
250 g twarogu śmietankowego
180 g mąki pszennej
1 jajko
sól
18 śliwek
30 g cukru
Śliwki wypestkować i w miejsce pestki wsypać odrobinę cukru. Z twarogu, mąki, jajka i szczyty soli zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na placuszki i wkładać w nie śliwki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową.
50 g masła
50 g tartej bułki
szczypta soli
cukier
Na patelni roztopić masło, dodać tartą bułkę, sól i zrumienić. Na patelnie wkładać partiami knedle i obtaczać w panierce z każdej strony. Knedle wykładać na półmisek i podawać posypane cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.