Buchteln według źródła, to drożdżowe, słodkie bułki nadziewane dżemem, makiem lub twarogiem. Pieczone w formie, jako leżące obok siebie kulki, które, rosnąc w  
 procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną masę, tak by łatwo je było rozrywać. Tradycyjnie buchteln podawane są na ciepło z sosem waniliowym lub cukrem pudrem. Pochodzenie buchteln związane jest Czechami, ale odgrywają one ważną rolę w austriackiej, słowackiej, słoweńskiej i węgierskiej kuchni. Buchteln pieczone zgodnie ze starą i sekretną recepturą to specjalność Café Hawelka w Wiedniu. Przepyszne, pulchniutkie, pięknie pachnące buchteln z dżemem morelowym podane z doskonałym sosem waniliowym, inspirowane przepisem z forum CinCin dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.
60 ml mleka
450 g mąki pszennej
450 g mąki pszennej
45 g cukru 
20 g drożdży 
2 żółtka 
2 jajka 
skórka z 1 pomarańczy 
90 g masła 
W miseczce zmieszać ciepłe mleko z drożdżami, dodać odrobiną mąki oraz cukru, zostawić pod przykryciem, aż mieszanina podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę startą z pomarańczy, jajka oraz żółtka, dodać rozczyn oraz rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i podzielić na części, na każdej części nałożyć po łyżce dżemu, zlepiać, formując kulki. Kulki układać równo, jedną obok drugiej w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po wypełnieniu formy, pozostawić bułki do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec na złoty kolor, około 30 minut. 
375 ml mleka 
szczypta soli 
1 laska wanilii 
3 żółtka 
60 g cukru 
3 łyżki śmietany kremówki 
Zagotować mleko z przekrojoną w wzdłuż laską wanilii oraz solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając wlać mleko, wymieszać, postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Otrzymaną masę 
przetrzeć przez sitko i wymieszać ze śmietanę kremówkę. 
A już myślałam, że wkradła Ci się literówka. Wyglądają cudnie.
OdpowiedzUsuńZnam je z Austrii i właśnie z sosem waniliowym zajadałam. Pychota!
OdpowiedzUsuńWspaniałe :)
OdpowiedzUsuńKiedyś moja ciocia tak piekła pierogi drożdżowe. Wyglądają zachęcająco i mega apetycznie:-)
OdpowiedzUsuńPyszne bułeczki!
OdpowiedzUsuńSos waniliowy do tych bułek koniecznie,i jestem w Wiedniu!
Ale piękne ,apetyczne zdjęcia , przepięknych bułek i na bank pysznych ( bo to co poleca Kamilka i jeszcze z przepisu co poleca Joanna to tak musi być )
OdpowiedzUsuńMusiały smakować bajecznie! Uwielbiam takie drożdżowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńKamilko, są wspaniałe! Musiały bosko smakować. Mniam,mniam. Cudne fotki do tego.:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają te bułeczki :-) porywam jedną do kawki :-)
OdpowiedzUsuń