Drożdżowe bułeczki mięciutkie i puszyste, nadziane ricottą o limonkowym aromacie i jeżynami, obsypane kruszonką i polane lukrem, są szybkie do przygotowania. Drożdżówki z ricottą i jeżynami, są przepyszne i idealne, by je podać do popołudniowej kawci.
 250 g ricotty
 2 żółtka 
 110 g cukru 
 10 g cukru z wanilią 
 skórka z 1/2 limonki
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z limonki i ubić wszystko razem na gładko. Masę odstawić.
500 g mąki pszennej 
 170 g masła 
 9 g suchych drożdży 
 1 jajko 
 125 ml mleka 
 40 g cukru 
 10 g cukru z wanilią 
 szczypta soli 
 skórka z 1/2 limonki
 Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z limonki i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po
 tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat, podzielić na 12 części
 i z każdej uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blachach wyłożonych 
papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Bułeczki 
przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do 
podwojenia objętości. 
 
 100 g mąki pszennej 
 50 g masła 
 40 g cukru 
 10 g cukru z wanilią
Mąkę, cukry oraz masło umieścić w misce i rozcierając palcami uformować kruszonkę. Drożdżówki posypać kruszonką, włożyć blachę do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut, aż się zrumienią.
 200 g cukru pudru 
sok z 1/2 limonki
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z limonki.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.