Sernik z ricotty ze śliwkami, jest pyszny, aksamitnie kremowy i szybko go można upiec. Ten sernik, to doskonałe jesienne połączenie bardzo kruchego ciasta, kremowej serowej masy, owoców i kruszonki. Warto sernik upiec dzień przed podaniem, składniki dobrze się połączyły i łatwiej będzie go kroić. 
200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
 120 g mąki pszennej 
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
60 g masła
 Wszystkie składniki umieścić w miseczce i rozcierając między palcami, uformować z nich kruszonkę.
750 g ricotty
4 żółtka
100 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
20 g mąki ziemniaczanej
350 g śliwek
   4 żółtka
100 g cukru pudru
20 g cukru z wanilią
20 g mąki ziemniaczanej
350 g śliwek
 W misce utrzeć mikserem żółtka z cukrami, aż powstanie puszysta masa. Dalej ucierając, dodać ser i mąkę, aż składniki dobrze się połączą. Na ciasto kruche ułożone w formie równomiernie wyłożyć masę serową, na masę rozłożyć pokrojone śliwki. Całość posypać kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C i piec przez około 60 minut. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. 



Sernik ze śliwkami...mniam...poproszę
OdpowiedzUsuń