Uwielbiam cynamon, jego smak i zapach, jego połączenie z jabłkiem w szarlotce. Takie właśnie połączenie znalazłam w tych zawijaskach jabłkowych, więc kupiłam ten przepis w ciemno. Moje zawijaski nie są takie dostojne, ale myślę, że równie smaczne.
500 g jabłek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w centymetrową kostkę. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cynamon, cukier i masło. Gotować około 5 minut, do czasu aż zmiękną i przestaną być surowe. Wystudzić i odsączyć z płynu.
220 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
60 g masła
35 g cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mleka
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i cukier. Zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Dodać śmietanę i połowę mleka. Zmiksować do uzyskania gładkiego ciasta, jeżeli jest ono za suche, dodać resztę mleka i ponownie zmiksować. Ciasto rozwałkować na silikonowej macie lub blacie podsypanym mąka na grubość 0,5 centymetra. Na cieście rozłożyć odsączone jabłka. Zwinąć całość jak roladę. Pokroić na 8 kawałków. Ciasto układać nadzieniem do góry w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy pomiędzy kawałkami ciasta ponieważ ciasto urośnie. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 200º C i piec na złoto około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.