Mozzarella, to ser królujący w kuchni włoskiej i francuskiej. U mnie dziś mozzarella po rzymsku, z przepisu Małgorzaty Caprari "Przystawki kuchni śródziemnomorskiej", podana na sałatce z pomidorów, ogórka zielonego i papryki skropionym sosem winegret.
300 g mozzarella
mąka pszenna
2 jajka
bułka tarta
sól
zioła
olej do smażenia
Mozzarellę schłodzić w lodówce, a następnie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Obtoczyć w przesianej mące, maczać w jajkach ubitych z odrobiną soli i panierować w bułce tartej, do której można dodać szczyptę oregano lub tymianku. Smażyć na złoty kolor na silnie rozgrzanym tłuszczu, jeśli tłuszcz będzie niedostatecznie gorący, ser się rozpuści i będzie niesmaczny. Można podawać z dużą michą sałaty w sosie winegret.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.