Focaccia według źródła, to potrawa kuchni włoskiej. Jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami, polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło. Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. Piekąc moją focaccię z czarnymi oliwkami i rozmarynem skorzystałam z tego przepisu. Na wierzchu znalazły się czarne oliwki, pochodzące z prowincji Kalamata znajdującej się w południowej Grecji. Oliwki te wyróżniają się swoim wyglądem, głębokim purpurowym kolorem oraz delikatnym słodko - kwaśnym smakiem, co sprawia, że uważane są za kawior wśród oliwek.
500 g mąki pszennej
300 ml wody
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
10 g drożdży
200 g czarnych oliwek
rozmaryn
sól
mniam... zjadlabym kawaleczek tej pysznosci:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpierwszy raz jadłam ja w Londynie. I ostatni też! Dobrze, że przypomniałaś mi ten smaczek!
OdpowiedzUsuńMożna sobie troszkę przypomnieć wyprawy. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń