Czas na idealny wielkanocny wypiek mazurek z lemon curd. To wypiek, który zawiera dużo rodzynek, czasem nazywam go rodzynkowcem. Najlepszy jest kilka dni po upieczeniu. Krem cytrynowy nadaje mu wyjątkowy smak.
300 g mąki pszennej
3 żółtka
1/2 szklanka śmietany
150 g masła
150 g cukru pudru
150 g rodzynek
1 cytryna
3 żółtka
1/2 szklanka śmietany
150 g masła
150 g cukru pudru
150 g rodzynek
1 cytryna
Żółtka utrzeć z cukrem i śmietaną. Oddzielnie utrzeć miękkie masło. Do utartego masła dodawać porcjami masę żółtkową i mąkę nadal ucierając. Sparzoną cytrynę otrzeć ze skórki i dodać ją do ciasta. Sparzone rodzynki, oprószyć mąką i dodać do ciasta. Blaszkę wysmarować masłem i wyłożyć ciasto. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Na ostudzony mazurek nałożyć warstwę lemon curd.
pięknych Świąt!
OdpowiedzUsuńDla Ciebie też wszystkiego dobrego! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKamilo, ogromnie mi się podoba ten przepis. Lemon curd fajnie musi przełamywać słodycz mazurkowego ciasta. W tym roku już nie dam rady, ale zapisuję sobie do wypróbowania na przyszłe święta. Życzę pięknej i smakowitej Wielkanocy!
OdpowiedzUsuńDziękuje! Również wszystkiego dobrego! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń