Lemon curd, to cytrynowy krem używany jako dodatek do owoców w pucharkach, polewa do ciast, do sernika, nadzienie do kruchych babeczek, do tart. To coś pomiędzy słodkim, cytrynowym masłem, budyniem i konfiturą. Curd zawiera dużo owocowego soku i startej skórki, świetnie będzie pasował do mazurka wielkanocnego. Przepis na krem z Kwestii Smaku.
3 jajka
3 cytryny
100 g cukru pudru
100 g zimnego masła
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem, aby białka połączyły się z żółtkami. Dodać sok z cytryn, skórkę oraz cukier puder. Dokładnie wymieszać. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i zacząć mieszać drewnianą łyżką. Gdy mieszanka zacznie się podgrzewać dodawać po kawałeczku masło, powoli mieszając pomiędzy kolejnymi dawkami. Uważać, aby temperatura mieszanki niewzrosła za bardzo, aby jajka się nie ścięły. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.