czwartek, 7 kwietnia 2011

Bakewell slice


Szukając idealnego przepisu na tradycyjny angielski deser wywodzący się z miasta Bakewell w hrabstwie Derbyshire, cytując za źródłem, natrafiłam na wiele przepisów, czy to w postaci tarty, gdzie indziej pieczone jako ciasto. W końcu by upiec to ucierane ciasto z migdałami, na kruchym spodzie, z nadzieniem malinowym zdecydowałam się na przepis Nigelli Lawson z książki "Kuchnia - przepisy z serca domu". Zmieniłam tylko środek malinowy, zamiast dżemu i świeżych malin, dałam owoce, które zostały mi po zlaniu likieru malinowego. Taka wzmocniona wersja Bakewell slice, efekt smakowy wspaniały.
 
 225 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
szczypta soli
225 g masła

Wymieszać w malakserze mąkę, cukier puder, sól i masło, aż powstanie zwarte ciasto. Wyłożyć nim mniejszą foremkę dociskając do dna. Podpiec ciasto przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180º C. Po wyjęciu odstawić do przestygnięcia na około 5 minut.

150 g masła
4 jajka
150 g cukru
150 g mielonych migdałów
250 g malin
50 g płatków migdałowych

Podczas gdy spód się podpieka przygotować nadzienie. W rondlu roztopić masło, i zostawić do ostygnięcia. Następnie w malakserze zmiksować jajka, cukier i mielone migdały na na gładką pastę. Następnie wlać stopione masło i miksować do czasu, aż masa będzie jednolita. Na podpieczonym spodzie równomiernie rozprowadzić rozmieszany dżem, a następnie rozrzucić na nim maliny. Na maliny wyłożyć masę z malaksera. Pokryć całą powierzchnię ciasta płatkami migdałowymi i piec 45 minut, aż placek delikatnie urośnie i zezłoci się. Odstawić placek do ostygnięcia przed pokrojeniem.

2 komentarze:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect