(...) Sięgnęła po kawałek świeżo wyjętego
z ceglanego pieca chleba lawasz (...)
z ceglanego pieca chleba lawasz (...)
Marsha Mehran
Zupa z granatów
1 łyżka drożdży instant
1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oliwy
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki sezamu
1/4 szklanki maku
1/4 szklanki maku
Drożdże rozrobić z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. W dużej misie wymieszać rozpuszczone drożdże, oliwę, mleko, cukier i sól. Powoli dosypywać mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na 3 równej wielkości kule, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Kule ciasta rozwałkować na czystej powierzchni oprószonym mąka wałkiem na grubość kartki papieru. Posypać ziarnami maku i sezamu. Przełożyć na wysmarowany masłem pergamin do pieczenia. Piec w temperaturze 250º C przez 5 minut. Tak samo postąpić z pozostałymi kulami ciasta.
ale ladnie ten chlebek wyglada, taki rumiany... chetnie bym skubnela troszeczke:)
OdpowiedzUsuńDziękuje! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis! Koniecznie muszę spróbować i przypomnieć sobie smak Gruzji:) Pozdrawiam i zapraszam do mnie:)
OdpowiedzUsuń