Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola. Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany niebieskawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ten włoski ser o ostrym zapachu, kremowej konsystencji i cudownym smaku ma wiele zastosowań. Można go podać na aperitif, smarować nim ciepłe grzanki, pokruszyć do sałaty. Nie ma nic prostszego i lepszego niż sos z gorgonzoli do makaronu, ryby, mięsa lub pieczonych warzyw, a dziś polędwiczka w sosie Gorgonzola.
500 g polędwiczki wieprzowej
100 ml wytrawnego białego wina
200 g sera Gorgonzola
100 ml śmietany 30%
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
100 ml śmietany 30%
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.