codzienność

niedziela, 17 kwietnia 2011

polędwiczki w sosie Gorgonzola

 
Gorgonzola to podpuszczkowy, miękki, dojrzewający ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola. Produkowany jest z mleka krowiego, poprzerastany niebieskawymi żyłkami pleśni Penicillium glaucum. Ten włoski ser o ostrym zapachu, kremowej konsystencji i cudownym smaku ma wiele zastosowań. Można go podać na aperitif, smarować nim ciepłe grzanki, pokruszyć do sałaty. Nie ma nic prostszego i lepszego niż sos z gorgonzoli do makaronu, ryby, mięsa lub pieczonych warzyw, a dziś polędwiczka w sosie Gorgonzola.  

500 g polędwiczki wieprzowej
100 ml wytrawnego białego wina
200 g sera Gorgonzola
100 ml śmietany 30%
3 ząbki czosnku
majeranek
sól
pieprz

Polędwiczki natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na 35 minut. W garnku podgrzać śmietanę oraz wino, dodać pokrojony ser i mieszać do rozpuszczenia się sera. Redukować sos na wolnym ogniu do czasu aż gęstnieję i zmniejszy objętość o połowę. Dodać świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Polędwiczki ułożyć na talerzu i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.