codzienność

niedziela, 17 kwietnia 2011

chleb orkiszowo - żytni na zakwasie


Mój kolejny chleb na zakwasie, to chleb orkiszowo - żytni podpatrzony tutaj.

100 g zakwasu żytniego
200 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału
100 g wody

Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 12 godzin.

100 g mąki żytniej chlebowej typ 720
400 g mąki pszennej
230 g wody
1 łyżeczka miodu
10 g świeżych drożdży lub 1 łyżeczka suszonych
1,5 łyżeczki soli

Do rozczynu dodać podane składniki. Ciasto można wyrobić mikserem albo ręcznie. Jego konsystencja będzie raczej zwarta. Uformować kulę, przełożyć ją do miski delikatnie posmarowanej oliwą lub olejem. Przykryć folią aluminiową i odstawić do wyrastania na  1,5 godziny. Ciasto powinno wyraźnie powiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować bochenek i przełożyć go do koszyka oprószonego mąką lub durszlaka wyłożonego ściereczką oprószoną mąką. Odstawić do wyrastania na około 45 minut. Tym razem ciasto powinno rosnąć zdecydowanie szybciej. W tym czasie rozgrzać piekarnik  do 230º C  z blachą wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrośnięty chleb jednym ruchem przełożyć  do piekarnika na gorącą blachę. Ścianki piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza. Piec około 30 minut, po 10 minutach zmniejszając temperaturę do 210º C. Chleb powinien być rumiany, a popukany od spodu, wydawać głuchy dźwięk. Po upieczeniu ostudzić na kuchennej kratce. Kroić dopiero po całkowitym ostygnięciu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.