codzienność

sobota, 30 kwietnia 2011

makaron z tuńczykiem i zielonymi warzywami


Makaron z tuńczykiem i zielonymi warzywami to danie szybkie do zrobienia. Taki sposób na posiłek, gdy wracając chce się zjeść coś szybko i smacznie. Kolor tego dania bardzo optymistycznie nastraja, szczególnie teraz zielony kolor jest mi bardzo mile widziany. 

200 g makaronu
1 mały por
1 cukinia
1 brokuł
150 g tuńczyka w oleju
200 ml śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
natka pietruszki

Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Pora pokroić w talarki. Cukinie przekroić wzdłuż i dalej na talarki. Na patelni na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i obsmażyć chwilkę, następnie dodać cukinię i dusić aż będzie miękka. Dodać obgotowanego brokuła, a następnie tuńczyka odsączonego z oleju. Polać wszystko śmietaną i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki. 

6 komentarzy:

  1. Ale fajne stokrotki!
    Co do makaronu, teraz, po świętach, nie mam ochoty, ale moja Ciocia robiła coś podobnego i bardzo, bardzo nam smakowało! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Atria dziękuje, za odwiedzenie mojego bloga! Stokrotki z ogródka mojej mamy. Co do makaronu, jestem jego fanką, najbardziej lubię to że szybko można go przygotować. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie połączenia, ale ostatnio tuńczyka zastępuję łososiem:)
    Pozdrawiam Kamilo!
    p.S. Z tym facetem w kuchni to fajnie napisałaś - sama prawda;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelajno! Łosoś świetna sprawa, najbardziej lubię świeżego, którego niestety dość trudno u mnie dostać, dlatego posiłkuję się często tuńczykiem. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Makaron i tuńczyk - połączenie ponadczasowe :)
    A do tego błyskawiczne w przygotowaniu i zawsze smakuje ;)

    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nat, miło Cię gościć. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect