200 g makaronu
1 mały por
1 cukinia
1 brokuł
150 g tuńczyka w oleju
200 ml śmietany
2 łyżki oleju
sól
pieprz
natka pietruszki
Brokuła podzielić na różyczki i lekko obgotować w wodzie z dodatkiem soli. Pora pokroić w talarki. Cukinie przekroić wzdłuż i dalej na talarki. Na patelni na rozgrzany olej wrzucić pokrojonego pora i obsmażyć chwilkę, następnie dodać cukinię i dusić aż będzie miękka. Dodać obgotowanego brokuła, a następnie tuńczyka odsączonego z oleju. Polać wszystko śmietaną i dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
Ale fajne stokrotki!
OdpowiedzUsuńCo do makaronu, teraz, po świętach, nie mam ochoty, ale moja Ciocia robiła coś podobnego i bardzo, bardzo nam smakowało! Pozdrawiam!
Atria dziękuje, za odwiedzenie mojego bloga! Stokrotki z ogródka mojej mamy. Co do makaronu, jestem jego fanką, najbardziej lubię to że szybko można go przygotować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia, ale ostatnio tuńczyka zastępuję łososiem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilo!
p.S. Z tym facetem w kuchni to fajnie napisałaś - sama prawda;)
Ewelajno! Łosoś świetna sprawa, najbardziej lubię świeżego, którego niestety dość trudno u mnie dostać, dlatego posiłkuję się często tuńczykiem. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMakaron i tuńczyk - połączenie ponadczasowe :)
OdpowiedzUsuńA do tego błyskawiczne w przygotowaniu i zawsze smakuje ;)
pozdrawiam!!
Nat, miło Cię gościć. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń