Przepis na sos zielonej bogini znalazłam w Kuchni nad Atlantykiem. Według źródła, zielony sos bogini, jest to sos sałatkowy, zwykle zawierający majonez, śmietanę, trybulę, szczypiorek, sardele, estragon, sok cytryny i pieprz. Sos ten był jednym z najbardziej popularnych sosów sałatkowych na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych. Autorką tego zielonego sos jest Fanny Singer. Jej sos do sałaty jest lżejszy. U niej pierwsze skrzypce gra awokado, a jako bazę sosu proponuje ona oliwę, dodaje odrobinę octu z białego wina, sok z cytryny i limonki oraz mnóstwo drobno posiekanych, świeżych ziół. Dressing ten jest naprawdę niezwykle smaczny, ożywia każdą banalną zieloną sałatę.
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu z białego wina
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z limonki
sól
pieprz
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka liści estragonu
1 łyżka bazylii
1 łyżka natki kolendry
1 łyżka szczypiorku
1/2 awokado
1/2 szklanki oliwy
Szalotkę drobno posiekaną i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać z octem, sokiem z limonki i cytryny, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Odstawić na 5 minut. Dodać drobno posiekane zioła, obrane i rozgniecione widelcem awokado oraz oliwę i dobrze wymieszać.
fajny i aromatyczny sosik:)
OdpowiedzUsuńMnie też bardzo zasmakował, teraz trochę spróbuję bo zmodyfikować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń