Przepis na te bułeczki razowe z ziarnami, pochodzi stąd. Bułeczki są szybkie do wykonania i bardzo smaczne, w sam raz na kolację, a z porcji wychodzi około 8 sztuk.
200 g mąki chlebowej
150 g razowej mąki orkiszowej
50 g razowej mąki żytniej
30 g otrębów owsianych
250 ml letniej wody
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
60 g ziaren
50 g razowej mąki żytniej
30 g otrębów owsianych
250 ml letniej wody
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
60 g ziaren
Drożdże rozpuścić w około 1/3 szklanki letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę i otręby wymieszać z solą, wsypać do miski, zrobić wgłębienie i dodać drożdże oraz miód. Powoli dodając pozostałą wodę zacząć wyrabiać ciasto, następnie dodać ziarna i dalej wyrabiać, przez około 8 minut. Gdy ciasto jest już gładkie, elastyczne i nie klei się do ścianek misy, uformować kulę, przełożyć do czystej, lekko wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut, aż ciasto podwoić objętość. Następnie ciasto odgazować, przełożyć na blat i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłe lub podłużne bułeczki, ułożyć na wyłożonej papierem blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować odrobiną wody i posypać nasionami, można bardzo delikatnie przycisnąć je do powierzchni bułeczek. Piec bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 200º C przez około 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180º C i piec jeszcze około 20 minut, aż bułeczki będą rumiane. Wystudzić na kratce przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.