Smażony dorsz z warzywami i kaszą kuskus, to propozycja na rybkę podaną na łożu z różnego rodzaju sezonowych warzyw, podaną z sałatką z kaszy kuskus przyprawioną w dość nietypowy sposób. Przepis podpatrzyłam u Emerila Lagasse.
2 szklanki wody
1 szklanka kaszy kuskus
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżeczki soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
laska cynamonu
3 łyżeczki soli
1/4 szklanki natki pietruszki
1/2 szklanki migdałów
1/2 szklanki suszonych śliwek
2 łyżeczki soku pomarańczowego
1 łyżka skórki pomarańczowej
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
laska cynamonu
3 łyżeczki soli
1/4 szklanki natki pietruszki
Zagotować wodę w czajniku. Kaszę kuskus przesypać do dużej miski. Dodać posiekane prażone migdały, śliwki pokrojone w cienkie paski, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, imbir, kmin, cynamon i łyżeczkę soli. Zawartość miski zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 10 minut. Odkryć i przemieszać kaszę widelcem. Dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania dorsza i warzyw.
3 łyżki oliwy
1 łyżka masła
1 czerwona cebula
2 cukinie
2 żółte dynie
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/4 szklanki ulubionych ziół
1 łyżeczka białego pieprzu
500 g filetów z dorsza
1 łyżka masła
1 czerwona cebula
2 cukinie
2 żółte dynie
2 czerwone papryki
2 żółte papryki
1/4 szklanki ulubionych ziół
1 łyżeczka białego pieprzu
500 g filetów z dorsza
Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, dodać drobno posiekaną czerwoną cebulę i smażyć do miękkości przez 3 minuty. Dodać pokrojone w paseczki pozostałe warzywa, smażyć 5 minut na dużym ogniu często mieszając, aż warzywa będą chrupiące. Dodać zioła, łyżeczkę soli i połowę ilości łyżeczki pieprzu. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Rybę przyprawić z obydwu stron solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, dodać filety i smażyć przez około 3 minuty na każdej stronie, do uzyskania złocistego koloru. Filety podawać z kuskusem i warzywami rozłożonymi na talerzu.
widzę że u ciebie też często goszczą rybki:) a sałatka z kuskusu to faktycznie jest niesamowita!:))) nawet przez monitor czuć jej aromat:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, staram się z tymi rybami, choć uważam, że i tak za rzadko je jemy. Obiecuję sobie zawsze poprawę :) A sałatka ma niezwykły aromat i bardzo nam smakowała. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńBukiet przypraw w sałatce brzmi super - pewnie aromat też był niesamowity :)
OdpowiedzUsuńKasiu kasza kuskus z tymi dodatkami świetnie smakuje.
OdpowiedzUsuńBardzo kolorowa potrawa
OdpowiedzUsuńLutka, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń