Delikatne i kruche ciastka maślane z borówkami amerykańskimi. Owoce są nie tylko smaczne, według źródła mają też duże wartości odżywcze. Są bogate w cukry, kwasy oraz sole mineralne, pektyny, witaminy. Przepis na ciastka z programu "Wakacje Billa".
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g masła
2 jajka
125 g śmietany
85 g borówek amerykańskich
Rozgrzać piekarnik do temperatury 200° C. Wyłożyć blachę pergaminem. Zmiksować w malakserze mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone na kosteczki i miksować, aż wszystko z grubsza się połączy. Przełożyć ciasto do miski i za pomocą noża wymieszać z jajkami i śmietaną. Rękoma delikatnie wymieszać z obtoczonymi w mące borówkami. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką deskę. Rozpłaszczyć rękoma na placek o średnicy 15 centymetrów. Przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut na złoty kolor. Podawać gorące.
Z chęcią zjadłabym takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie, przepis zapisuje i z chęcią skorzystam :)
Pozdrawiam!
nie jadłam jeszcze borówek w tym roku, ale kawałeczek takiego ciacha to bym zjadła nie jeden:))))
OdpowiedzUsuńoch jakie piękne...i do tego zdrowe...ja chcę.jaaaa:)
OdpowiedzUsuńKass bardzo proszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńGosiu a do tego ciacha Twój napój. Pycha
OdpowiedzUsuńTrzcinowisko proszę się częstować. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTo pierwsze zdjecie jest niesamowicie apetyczne, juz porywam kawaleczek:-)
OdpowiedzUsuńAga, bardzo proszę. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKocham jagodzianki, więc prędko pokochałabym Twoje ciastka :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, myślę, że to prawda :)
OdpowiedzUsuń