Sposób na wykorzystanie mieszanki ulubionych sałat oraz smacznych i soczystych czereśni. Czereśnie dzięki marynacie zyskują niepowtarzalny smak i świetny aromat. Przepis na sałatę z marynowanymi czereśniami podpatrzony u Anny Olson.
2 szklanki wydrylowanych czereśni
1/2 czerwonej cebuli
1 1/2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka miodu
1 gałązka mięty
cynamon
W misce wymieszać czereśnie z drobno posiekaną cebulą oraz miętą, dodać pozostałe składniki, doprawić octem, miodem oraz szczyptą cynamonu. Całość odstawić na conajmniej 3 godziny.
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
6 łyżek oliwy
kilka kropli olejku migdałowego
1/4 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
1 główka sałaty
1/2 szklanki płatków migdałowych
Czerwony ocet winny zmiksować z miodem oraz musztardą, wmiksować stopniowo oliwę oraz olejek migdałowy tak, by sos uzyskał konsystencję emulsji. Wmieszać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozłożyć liście sałaty na talerzu, skropić winegretem, udekorować marynowanymi czereśniami i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu jest naprawdę pyszne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjestem zachwycona! :)))
OdpowiedzUsuńBazylia, miło mi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWow, wyjątkowo ciekawe połączenie!
OdpowiedzUsuńwow po dwakroć! bardzo intrygujący przepis:))) muszę to wypróbować!:)
OdpowiedzUsuńsmakowicie sie zapowiada:)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, ja jestem pozytywnie zaskoczona. Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuńGosiu, witaj z powrotem. Spróbuj, myślę, że nie będziesz żałować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga, naprawdę fajne połączenie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńAffogato, dziękuje i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńniesamowita sałatka!
OdpowiedzUsuńbardzo inspirująca.
Karmel-itka, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z marynowanymi wiśniami.
Amber, miło mi, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń