codzienność

piątek, 8 lipca 2011

halibut z warzywami


Ryby przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami. Ze względu na ogromną wartość odżywczą najlepsze są tłuste morskie. Zawierają więcej cennych substancji, najbardziej pożądane są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Godne polecenia są ryby duszone, najlepiej jest dusić ryby, ułożone między warzywami. Halibut jest ceniony ze względu na bardzo smaczne mięso, polecam więc halibuta z warzywami.

500 g halibuta  
1 marchewka 
1 czerwona papryka 
1 szklanka cukrowego groszku 
1 cytryna 
sól 
pieprz 
1 łyżka oliwy 

Rybę umyć, osuszyć. Warzywa umyć i obrać. Pokroić marchewkę, paprykę i groszek w słupki. Wymieszać w misce z otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć przygotowane warzywa na wierzchu ułóż kawałki halibuta, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 15 minut. Podawać rybę rozłożoną na warzywach.
 

14 komentarzy:

  1. Mnie do rybki dwa razy namawiać nie trzeba. Fantastyczny kolorowy talerz!

    OdpowiedzUsuń
  2. I ja jestem rybowa do bólu.:)
    Piękny i radosny talerz zdrowia!:) A pieczenie warzyw to takie kondensowanie ich smaku - wyobrażam sobie jakie to jest dobre!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. te kolory są wręcz obłędne! pięknie to wszystko wygląda. szkoda tylko, że nie ma u mnie fanów rybek w domu;/

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie dość, że zdrowe, to jeszcze wygląda apetycznie i optymistycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Żenia, oj wiem, Twoje przepisy na rybki są świetne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Lekka, rybowa i dzięki temu zdrowa. Moje dzisiejsze danie chyba wpasowało się w dietetyczny posiłek. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Malwina, my lubimy rybki, ale jednak ciągle ich mało w naszym meni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Burczymiwbrzuchu, dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. super ta rybka, uwielbiam takie kolorowe dania:) mamy szansę zapoczątkować blogową modę na ryby:)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, nowa moda blogowa, super pomysł, podoba mi się. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. super danie, smaczne i kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam halibuta, ale to chyba dosc tlusta rybka?

    OdpowiedzUsuń
  13. Aga, dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Szana, bardzo smaczna i myślę, że przez to bardziej zdrowa. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect