Cytryna sprawdza się o każdej porze roku. Woda z kilkoma kroplami soku skutecznie gasi pragnienie, zimą herbata z cytryną i miodem błyskawicznie rozgrzewa i stawia na nogi. Cytrynę można też wykorzystać by przygotować kulinarne specjały, świetne dżemy, zupy i sosy. Warto, by ten słoneczny owoc jak najczęściej gościł na naszym stole, jest bowiem prawdziwą kopalnią witaminy C oraz innych cennych składników. Przygotowywałam już lemon curd oraz tartę cytrynową. Teraz przyszedł czas na lekki krem cytrynowy z porzeczkami. Krem cytrynowy jest jedwabisty i delikatny. Nie zawiera masła, cukier został zastąpiony dodatkiem białej czekolady. Przepis na krem podpatrzyłam tutaj. Krem cytrynowy z dodatkiem czerwonej porzeczki to orzeźwiający i lekki deser, doskonały na spotkanie w gronie znajomych.
130 g soku z cytryny
skórka z 2 cytryn
30 g cukru
2 jajka
110 g białej czekolady
czerwone porzeczki
Czekoladę
roztopić w kąpieli wodnej. Wymieszać jajka z cukrem, sokiem z cytryny i
skórkę otartą z cytryny. Umieścić w rondelku na małym ogniu i mieszać,
aż krem stanie się bardzo gęsty. Otrzymaną masę przetrzeć przez
sitko. Następnie dodać w dwóch partiach roztopioną czekoladę, cały czas
mieszając. Krem cytrynowy przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce
przez co najmniej 3 godziny. Podawać z porzeczkami.
ja robiłam coś podobnego i zaręczam ,że to jest pyszne ,a takie z porzeczkami to prawdziwe cudo
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2011/06/tarta-cytrynowa-z-biaa-czekolada.html
Margot, przepis na krem, z tego samego przepisu, tylko w innej wersji podany. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńcytryna, biała czekolada? podbiłaś moje serce tym deserem:))) już go lubię:))) miłego dnia!
OdpowiedzUsuńGosiu, ciesze się, że Ci się podoba. Uściski
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda:) Chętnie się skuszę:)
OdpowiedzUsuńswietnie wyglada i na pewno pyszny jest ten deserek :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
mmm niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńJudik, a proszę się skusić.
OdpowiedzUsuńGosia, dziękuję, pyszny.
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje :)
OdpowiedzUsuńo tak i z porzeczkami bardzo mi się podoba
OdpowiedzUsuńMargot, to super :)
OdpowiedzUsuńmlask:)
OdpowiedzUsuńCudna stylizacja, piękne zdjęcia, wspaniały przepis - już szaleję za tym kremem - dodatek porzeczek to przysłowiowa kropka nad "i".:)
OdpowiedzUsuńOlciaky :)
OdpowiedzUsuńLekka, ależ mi miło. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuń