Zupa ogórkowa to tradycyjna polska zupa, gotowana od kilku pokoleń. Jej zapach kojarzy się z domem i dobrym obiadem. Przepis na zupę ogórkową jest bardzo prosty, a zupa zawsze wychodzi smaczna. Moja wersja odbiega trochę od tej tradycyjnej, bo zamiast ogórków kiszonych proponuje dodanie świeżych ogórków sałatkowych, a dla podkreślenia smaku i chrupkości startej rzodkiewki. Zupa ze świeżego ogórka i innych młodych warzyw jest nie tylko prosta ale też bardzo smaczna.
3 marchewki
2 pietruszka
1 seler
4 ziemniaki
4 ziemniaki
1 por
2 ogórki sałatkowe
2 litry wywaru z kości
100 ml śmietany
2 łyżki mąki
ziele angielski
ziele angielski
liść laurowy
sól
pieprz
przyprawa warzywna
cukier
5 rzodkiewek
koperek
5 rzodkiewek
koperek
Umytą marchewkę, pietruszkę, seler, pora i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wszystko podgotować w bulionie, dodać przyprawy. Ogórki obrać i wydrążyć pestki, następnie pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut. Dodać zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodać rzodkiewkę startą na tarce jarzynowej i drobno posiekany koperek.
ale fajna ta zupa! nigdy nie jadłam takiej ze świeżym ogórkiem.
OdpowiedzUsuńogórkowa nabiera nowego znaczenia :)
OdpowiedzUsuńAsieja, myślę, że by Ci zasmakowała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKatie, taka wersja mam bardzo przypadła do gustu, tradycyjną wprost uwielbiam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚwietna ta zupa! Zrobię dla Synka, który uwielbia ogórki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię serdecznie:)
Anno, mam nadzieję, że synkowi zasmakuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńOo, ze świeżego jeszcze nie próbowaliśmy, ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuńJust-great-food, myślę że by Wam zasmakowała. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń