Robiąc różane przetwory wiedziałam, że ta cudownie aromatyczna konfitura znajdzie się w środku rogalików. Przepis na ciasto pochodzi od Babci, która jest specjalistka w ich pieczeniu. Moje nie są co prawda takie ładne, ale myślę, że równie smaczne. Rogaliki z różanym nadzieniem, smakowały też jednemu z naszych kochanych pupili.
500 g mąki pszennej
250 g masła
80 g drożdży
1 łyżka cukru
1 jajko
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
W misce rozrobić drożdże z cukrem, dodać mąkę, sól oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać
ciasto. Dodać jajko oraz śmietanę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto
włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 2
godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto
podzielić na części, każdą część rozwałkować na kształt koła i
podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć konfiturę i zwinąć
rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z 3 łyżkami mleka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się zrumienią. Upieczone rogaliki wystudzić i polukrować cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną śmietany.
Konfitura różana to moja ulubiona, więc od razu rogaliki mi się spodobały :) ale oprócz tego urzekł mnie piesek! Sama mam labradora łakomczucha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam konfiturę z róży!:))) z chęcią schrupałabym takie rogaliki - tu i teraz!:)
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzchu, nasz psinka jada wszystko byle w dużych ilościach :)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGosiu, więc częstuj się proszę! Uściski!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie rogale
OdpowiedzUsuńKasandra, nam też przypadły do gustu. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, no i labladorek wspaniały:)
OdpowiedzUsuńOlciaky, dziękuję w imieniu psinki!
OdpowiedzUsuńMój tata wręcz kocha takie rogaliki!
OdpowiedzUsuńJust-great-food, mojemu też bardzo przypadły do gustu. Pozdrawiam Was!
OdpowiedzUsuń