Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne kefirowe placuszki z truskawkami. Ciasto z dodatkiem kefiru jest bardzo lekkie a dodatek świeżych truskawek wzbogaca ich smak.
3 jajka
100 g mąki pszennej
250 ml kefiru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
300 g truskawek
olej do smażenia
cukier puder
Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na kawałki. Żółtka zmiksować z mąką, kefirem, cukrem, ekstraktem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Dodać truskawki i ubitą pianę z białek. Wszystko wymieszać i smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Po usmażeniu placuszki posypać cukrem pudrem.
Na dzisiejsze śniadanko - czemu nie..., ale to musiałabyś mi przyrządzić... To co można...? sie wprosić...?
OdpowiedzUsuńDobrej soboty, Kamilo!
Ja też, ja też! Na takie placuszki, to jestem zawsze chętna.:) Są urocze i na pewno bardzo pyszne.:)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy mi się uda kupić jeszcze truskawki, ale jak nie, to jagody też się przecież nadadzą.:)
och, jakby mi ktoś teraz takie podał na śniadanko, to chyba bym umarła ze szczęścia:) zaraz muszę poczłapać do sklepu po coś na śniadanie...:)
OdpowiedzUsuńMiło powitać takimi placuszkami dzień :)
OdpowiedzUsuńIdealne placuszki na sobotnie leniwe sniadanko:-)
OdpowiedzUsuńplacuszki palce lizać!
OdpowiedzUsuńEwelajna, wprosić można się i to zawsze. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGosiu, spóźniona jestem trochę, mam nadzieję że Twoje śniadanko było doskonałe. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, w takim śniadaniu energii starcza na długo. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńAga, dziękuję, Twoje placuszki są zawsze takie doskonałe. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLekka, jagody świetnie się sprawdzą w tych placuszkach! Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńKaś :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń