Sałatka z grillowanych warzyw, w klasycznym zestawie z fetą. Dodatkiem do warzyw jest dressing na bazie oliwy, miodu i octu balsamicznego, z dodatkiem musztardy i ulubionych ziół. Ta pyszna sałatka świetnie sprawdza się jako dodatek do grillowanego mięsa.
Grillowane kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem jogurtowego sosu.
300 g mięsa mielonego
2 jajka
1/2 bułki
1 cebula
4 ząbki czosnku
sól
pieprz
majeranek
150 g jogurtu naturalny
przyprawa do tzatzików
Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem oraz namoczoną bułką. Dodać jajka, przyprawy i jeszcze chwilkę wyrabiać. Mięso podzielić na części i uformować wałeczki. Mięso smażyć na rozgrzanej patelni grillowej z każdej strony. Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą do tzatzików. Podawać kotleciki polane sosem jogurtowym, w towarzystwie sałatki z grillowanych warzyw.
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
ulubione zioła
Wymieszać musztardę, ocet balsamiczny oraz miód. Dolewać powoli oliwę, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dodać posiekane ulubione zioła.
bakłażan
cukinia
czerwona papryka
cukinia
czerwona papryka
pomidor
czerwona cebula
czerwona cebula
3 łyżki oliwy z dodatkiem czosnku
200 g sera feta
200 g sera feta
sól
pieprz
pieprz
oliwa
Warzywa
umyć. Bakłażan pokroić w plastry, posolić i odstawić na 30 minut, a
następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Paprykę oczyścić z gniazda
nasiennego i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Cukinię i
pomidora pokroić w plastry. Warzywa skropić oliwą i ułożyć partiami na
rozgrzanej patelni grillowej. Piec przez około 5 minut z z każdej
strony aż powstaną ciemne pręgi. Przełożyć na półmisek
oprószyć solą i pieprzem, skropić winegretem oraz posypać rozkruszonym
serem feta.
pięknie podana ta sałatka..
OdpowiedzUsuńsałatka wygląda wręcz obłędnie;)
OdpowiedzUsuńAsieja, miło mi, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMalwina, dziękuję Ci za miłe słowa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńależ piękna !
OdpowiedzUsuńDorota, cieszę się, że Ci się podoba. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTa pyszna sałatka wygląda nieziemsko i wcale nie potrzebuje dodatku mięsa aby zaistnieć jako smakowite danie.. :) Lubię grillowane warzywa, a w takiej kombinacji.. pycha :)
OdpowiedzUsuńMasz na blogu zresztą dużo fajnych pomysłów na sałatki :)
grilowane warzywka z feta smakuja super:)
OdpowiedzUsuńale apetyczna propozycja:) bakłażan u nas znowu wrócił do łask, a twoja sałatka strasznie kusi:)
OdpowiedzUsuńPanno L, dziękuję za wizytę na moim blogu i za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńAga, kompozycja niezwykle udana. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńGosiu, to właśnie moje weekendowe gotowanie z bakłażanem. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńGrillowane warzywa to my zawsze chętnie :)
OdpowiedzUsuńJust-great-food, u Was zawsze fajnie podane. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń