Ryby przedłużają młodość, chronią przed wieloma chorobami. Ze względu na ogromną wartość odżywczą najlepsze są tłuste morskie. Zawierają więcej cennych substancji, najbardziej pożądane są niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Godne polecenia są ryby duszone, najlepiej jest dusić ryby, ułożone między warzywami. Halibut jest ceniony ze względu na bardzo smaczne mięso, polecam więc halibuta z warzywami.
500 g halibuta
1 marchewka
1 czerwona papryka
1 szklanka cukrowego groszku
1 cytryna
sól
pieprz
1 łyżka oliwy
Rybę umyć, osuszyć. Warzywa umyć i obrać. Pokroić marchewkę, paprykę i groszek w słupki. Wymieszać w misce z otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć przygotowane warzywa na wierzchu ułóż kawałki halibuta, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec około 15 minut. Podawać rybę rozłożoną na warzywach.
Mnie do rybki dwa razy namawiać nie trzeba. Fantastyczny kolorowy talerz!
OdpowiedzUsuńI ja jestem rybowa do bólu.:)
OdpowiedzUsuńPiękny i radosny talerz zdrowia!:) A pieczenie warzyw to takie kondensowanie ich smaku - wyobrażam sobie jakie to jest dobre!:)
te kolory są wręcz obłędne! pięknie to wszystko wygląda. szkoda tylko, że nie ma u mnie fanów rybek w domu;/
OdpowiedzUsuńNie dość, że zdrowe, to jeszcze wygląda apetycznie i optymistycznie :)
OdpowiedzUsuńŻenia, oj wiem, Twoje przepisy na rybki są świetne. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńLekka, rybowa i dzięki temu zdrowa. Moje dzisiejsze danie chyba wpasowało się w dietetyczny posiłek. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMalwina, my lubimy rybki, ale jednak ciągle ich mało w naszym meni. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBurczymiwbrzuchu, dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńsuper ta rybka, uwielbiam takie kolorowe dania:) mamy szansę zapoczątkować blogową modę na ryby:)))
OdpowiedzUsuńGosiu, nowa moda blogowa, super pomysł, podoba mi się. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńsuper danie, smaczne i kolorowe:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam halibuta, ale to chyba dosc tlusta rybka?
OdpowiedzUsuńAga, dziękuję i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSzana, bardzo smaczna i myślę, że przez to bardziej zdrowa. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń